Krönika
Att våga be om hjälp
Jag hade ingen tro. Eller jag trodde, men inte på Gud. Jag trodde på det egna ansvaret: Gör din plikt, kräv din rätt. Det finns inget före och inget efter. Vi föds och vi dör och däremellan gäller det att göra något gott för världen. Det är en vacker och strävsam tanke. Men det blev för svårt.
Jag kom till en punkt i livet där min egen kraft inte kunde rädda mig, än mindre någon annan. Jag behövde be om hjälp, erkänna mig kraftlös. Jag gjorde det. Och jag fick hjälp, jag fick kraft. Då föddes min gudstro.
”Tro är inte att begripa mysteriet, det är att gripas av det”, som Gunnar Sjöberg skriver i boken Om jag skulle predika idag.
Han sätter ord på en gudstro som jag själv inte kan formulera. Så blir han en sambandscentral mellan mig och Gud. Vad kan vara viktigare för en präst? Att tillgängliggöra Gud.
”Det är aldrig för sent, aldrig för skitigt. Så tolkar jag Guds radikala kärlek”, fortsätter han.
Det finns dömande, hårda, uteslutande gudstolkningar. De var tacksamma att lyssna på när jag inte trodde. Religionen som ett ok och en skampåle – klart jag tog avstånd från det.
Gunnar Sjöbergs raka texter, och Lars Segerstedts färgstarka bilder, har inget med sådan maktutövning att göra. De förmedlar hopp och förlåtelse, en predikan i taget.
Viljan till kärlek går som en röd tråd genom denna bok. Liksom erkännandet av misslyckandet. ”Det finns inga människor vita som snö […]Om vi inte försonas med våra egna misstag kan vi inte försonas med andras”, klargör Sjöberg.
Det är gudstro för mig. Att försonas med mig själv och andra. Att våga be om hjälp, för att livet är så mycket större än jag någonsin kan begripa.